вторник, 4 март 2014 г.

Катена ПИТА


Тази пита я приготвяха моята баба и моята майка ,аз съм я научила от тях.Стара и изпитана рецепта от моя роден край с. Малко Градище, сгушено в полите на Източни Родопи.
Реших да я споделя за всички, които ще искат да си я направят и опитат  вкуса на хрупкавата коричка и пухкава среда деляща се на катове / пластове/.

Ето и рецептата:
около 1/2л. топла вода,
малко повече от 1/2 блокче мая /около 30гр./
брашно  за замесване на еластично меко тесто /като за мекици/ около 700-800гр.,
1 ч.л. сол, 1 ч.лл. захар
200-300гр. сирене,
1 ч.ч. стопена мас.

Разтваря се маята със захарта, пресява се брашното със солта, прави се кладенче и се замесва тесто. Тестото се разделя на топки с големината на средно голяма ябълка, оставят се да починат 15-20 мин.,а през това време се стапя маста и се натрошава сиренето.
В тавата, в която ще се пече питата се сипват 2-3 с. л. от маста и с ръка се намазнява хубаво дъното и стените. Взема се една топка потапя се в маста , слага се  друга да стои ватре в маста ,докато разпъваме първата, разпъва се  като мекица /колкото може по голяма/,слага се на дъното на тавата и с ръце се доразпъва  по цялата тава, наръсва се със сирене и така с всички останали топки.
Така наредени катовете /пластове/ се прегъват на вътре ,като плик.Обръща се с прегънатите краища надолу и с длани се разстила по цялата тава. Нарязва се на квадрати,може и на триъгълници и се оставя да втаса.



Баба я слагаше на края на старата печката с дърва ,аз я слагам в моята съвременна печка на 50С докато напълни тавата.
Втасалата пита се пече на 180С до апетитен загар.



Много е вкусна поднесена с чаша айран или компот от кайсии.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар