четвъртък, 20 март 2014 г.

КОЗУНАК на конци




Не бих казала, че съм толкова голям майстор на козунаци, че да уча другите как да ги правят, но реших да споделя моята  рецепта.

Необходими продукти :
1 блокче мая /42гр./
300 мл. прясно мляко,
250гр. захар,
160мл. олио,
4яйца и 1 жълтък,
ванилия,
кората на 1 лимон / настъргана / + сока на 1 лимон,
около1100 гр. брашно,
1 к.л. сол,
малко стопено масло за намазване на ръцете,
стафиди и локум.

Начин на приготвяне:  Млякото, захарта и олиото  слагам в подходящ съд на котлона до завиране, веднага след това  махам от огъня и се оставя да изстине, до положение да търпи пръста.За по-бързо аз слагам съда в по голям със студена вода, бъркам за да се разтопи хубаво захарта. В тази смес прибавям натрошена маята и като се разтвори прибавям яйцата, разбивам сместа с вилица за да се поразбият яйцата . Добавям ванилията и лимоновата кора.
В купа пресявам брашното със солта, правя кладенче и слагам лимоновия сок, след това изсипвам сместа и замесвам тестото.
Ако се намалят продуктите на половина, може да се измеси в хлебопекарна.


Готовото тесто разделям на толкова топки, колкото фитили ще правя. От тези продукти могат да се направят два по-големи или  три по-малки козунака.Аз замесих 1/2 от продуктите  в хлебопекарна на програма за месене на тесто ,като повторих програмата втори път. Разделих тестото на три.


Загрях леко фурната покрих тестото и го сложих ,в топлата фурна да втаса.
След час и половина се получи това /ако всичко е нормално тестото трябва да си удвои обема/:


Оформям фитилите на кухненския  плот и преди да започна го намазвам с разтопено масло, вземам една топка и я слагам с тази страна на която е лежала да втасва да е на горе.
С намазнена ръка я разтеглям по плота с леко натискане, слагам стафидите и локума.


И навивам на фитил.


Сплитам фитилите.


Поставям в продълговата форма за кекс, застелена по дъното и стените с хартия за печене.
Разбивам отделения белтък на пяна и намазвам с четка козунака.Оставям го на топличко да втаса.Когато е вече втасал го намазвам повторно с белтъка и го  наръсвам обилно със захар.


Загрявам фурната на 180 С слагам козунака и веднага я намалям на 160С., след около     половин час ако се е зачервил доста отгоре, го покривам с метално фолио.
Пека го около час /50-60 мин./.
Изпечения козунак, поставям върху решетка да изстине.





Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар